Якщо в Україні Різдво пахне пшеницею, маком та сушеними фруктами, то в Іспанії запах зимових свят поєднує у собі нотки меду та мигдалю.

1. Туррон

Іспанці не уявляють Різдва без туррону (turrón). Вже за місяць до свята полиці супермаркетів та кондитерських магазинчиків (panaderías та pastelerías) наповнюються ароматом мигдалю та меду.

Туррон є традиційним різдвяним десертом, що виготовляється з меду, яєчного білка, цукру та смаженого мигдалю (або інших горіхів). Цей святковий смаколик можна приготувати власноруч або придбати за ціною від 5 до 10 євро.

Туррон буває твердим або м’яким.

Твердий туррон (turrón duro, turrón de Alicante) – туррон де Аліканте – це цільні горіхи мигдалю у карамелізованій білковій масі, яка, окрім яєчного білка, містить цукор та мед. Нарізається та подається до столу у вигляді невеличких прямокутників.

Твердий туррон - Туррон де Аліканте

М’який туррон (turrón blando, turrón de Jijona) – туррон де Хіхона – за складом ідентичний до туррону де Аліканте. Різниця полягає у тому, що для приготування м’якого туррону горіхи попередньо подрібнюються та перемішуються з медом та цукром. При цьому утворюється однорідна суміш, яка за консистенцією нагадує халву або лукум.

М'який туррон - Туррон де Хіхона

Окрім цих двох традиційних різновидів туррону, можна зустріти й інші, менш популярні, або характерні лише для певного регіону Іспанії солодощі.

Кокосовий туррон (turrón de coco). До складу входить кокосова стружка та згущене молоко.

Шоколадний туррон (turrón de chocolate). Тут є декілька різновидів – чорний шоколад, білий шоколад, шоколадний туррон з повітряним рисом, шоколадний туррон з сухофруктами або горіхами тощо.

Туррон з яєчного жовтка (turrón de yema tostada). Типовий для Каталонії. Ідея готувати туррон з яєчних жовтків з’явилася як вирішення «проблеми невикористаних жовтків» після приготування турронів на білковій основі (м’якого та твердого). В основі цього помаранчевого туррону – найвідоміший традиційний десерт каталонської кухні каталонський крем (crema catalana). Десерт готується з яєчних жовтків та має хрустку карамелізовану скоринку.

2. Масапан

Масапан. Іспанські різдвяні солодощі

Іншими типовими різдвяними солодощами в Іспанії є масапан (mazapán). Для приготування масапану береться однакова кількість сирого меленого горіху мигдалю та цукрової пудри. Потім до сухої суміші додається яєчний білок. Компоненти перемішуються до утворення однорідної маси. «Тісто» залишають на 20-25 хвилин, а потім надають форму різноманітних фігурок (від простіших – квадратиків, прямокутників тощо, до більш витончених 😛 – квіточок, рогаликів, зайчиків), покривають (фарбують) яєчним жовтком та запікають протягом декількох хвилин за високої температури.

3. Польворон

Ще одним традиційним смаколиком, який в Іспанії асоціюється із Різдвом, є польворон (polvorón). Польворон – це різновид печива, яке готується з борошна, цукру, тваринного жиру та мигдалю. Такі солодощі мають круглу або овальну форму та зазвичай посипаються цукровою пудрою. Назва печива походить від слова «polvo», що українською перекладається як «пил, крихти». Якщо ви смакуватимете польворон, то помітите, як печиво розчиняється у роті, перетворюючись на «polvo». Саме завдяки цій особливій характеристиці польворон і отримав свою назву.

Польворон - Традиційні іспанські різдвяні ласощі

4. Роскон де Рейєс

Роскон де Рейєс (roscón de Reyes) – за смаком нагадує кекс або рулет, але має форму тороїда (форму бублика, круга з отвором всередині) і прикрашається шматочками зацукрованих фруктів. Сучасний роскон може містити начинку зі збитих вершків, трюфелю або шоколаду. При формуванні роскону в тісто поміщається суха квасолина і невеличка фігурка з кераміки. За традицією, той, хто натрапить на квасолину, платить за роскон цього або наступного року.

Подається роскон 6 січня. У цей день в Іспанії святкують «día de los Reyes Magos» – День трьох царів. Саме 6 січня маленькі іспанці отримують довгоочікувані подарунки від трьох біблійних магів – Мельчора, Гаспара і Бальтасара.

5. Солодкий словничок

Різдво в Іспанії - Традиційні святкові солодощі: туррон, масапан, польворон

На завершення, я підготувала невеличкий кулінарний словничок, що містить слова та фрази, які можна почути на іспанській кухні у передріздвяні дні.

polvorón [польворон] – польворон
mazapán [масапан] – масапан (марципан)
turrón [туррон] – туррон
tableta [таблєта] – плитка
almendras [альмендрас] – мигдаль
almendras tostadas [альмендрас тостадас] – смажений мигдаль
almendras molidas [альмендрас молідас] – мелений мигдаль
almendras crudas [альмендрас крудас] – сирий мигдаль
azúcar [асукар] – цукор
azúcar glas [асукар ґляс] – цукрова пудра
harina [аріна] – борошно
miel [мьєль] – мед
canela [канеля] – кориця
limón [лімон] – лимон
huevo [уево] – яйце
yema de huevo [єма де уево] – яєчний жовток
clara de huevo [кляра де уево] – яєчний білок
manteca de cerdo [мантека де сердо] – смалець
batidora [батідора] – блендер
triturar [трітурар] – молоти
mezclar [мескляр] – змішувати

Як бачите, традиційні іспанські солодощі найчастіше мають у своєму складі борошно, цукор, мед, яєчний білок, мигдаль та смалець – продукти, які нескладно знайти на полицях пересічному українцю. Тому якщо ви надихнетеся атмосферою іспанського свята та захочете покуштувати іспанське Різдво на смак, спробуйте приготувати один із типових «dulces navideños» самостійно.

Можливо, ви вже мали змогу покуштувати один із цих типових різдвяних ласощів? Якщо так, цікаво буде дізнатися, який із зимових десертів вам найбільше прийшовся до смаку. Діліться думками у коментарях та додавайтеся у соціальних мережах Facebook та Instagram, аби бути в курсі усіх оновлень на сайті.

Солодких та запашних вам свят! ¡Felices fiestas!

[ratings]

Марафон іспанської A1.1Авторський курс з нуля

Тримісячний марафон з авторськими відеоуроками допоможуть тобі почати говорити на базовому рівні за 3 місяці. 

error: Копіювання матеріалів дозволяється лише за згоди автора і за наявності активного посилання на джерело!